"Jordemor - barnmorskor och barnaföderskor i Sverige" av Pia Höjeberg
Pia Höjeberg, själv barnmorska, presenterar en fantastisk översikt över barnmorskans arbete i Sverige genom historien. Förlossningskonst, medicinska teorier, barnmorskans status och juridiska hinder för yrkesutövandet berättas det om i Jordemor. Det är fascinerande läsning och det finns mycket man inte kunnat tänka sig skulle vara ett problem i dagens förlossningsvård, som att barnmorskan i perioder var förbjuden att använda instrument till exempel. Otroligt mycket onödigt lidande hos kvinnor genom tiderna på grund av samhällsnormer och teorier om graviditet och födande! Boken tar också upp vilka mer eller mindre märkliga ritualer de tidiga jordgummorna ägnade sig åt och varför man ansåg dem vara så viktiga.
Barnmorskans status har heller inte alltid varit något att skryta om - det var ett av de allra lägsta yrkena du kunde ha och många fick ingen regelrätt lön. I Jordemor diskuteras det också om hur dagens förlossningsvård dragit nytta av tidigare medicinska upptäckter och hur det gick till när kraftigt genomslående teorier smulats sönder. Ett helt kapitel ägnas åt att redogöra för barnmorskeutbildningen genom tiderna och hur den varit upplagd.
Mycket intressant läsning och det är inte svårt att föreställa sig känslan hos en födande kvinna för mycket länge sedan. En del saker är konstanta oavsett era. En del har tack och lov eller tyvärr blivit mycket annorlunda idag. Oavsett är det spännande att rysa till ömsom känna tacksamhet och det gör man sannerligen när man läser Jordemor.