Till skänks från moder jord

Varje år säger jag till mig själv att i år ska jag vara flitig och huslig och plocka det som plockas kan i skog och mark. Och varje år plockar jag visserligen lite men det där överfulla förvaret av syltningar, saftningar, frysta bär, torkade svampar och annat blir mest en avlägsen dröm. Bär däremot är jag ganska bra på att ta tillvara. Hittills har det blivit 9 lådor blåbär, lite vinbär, 4 lådor hallon och mer är på gång. Det sparar en del pengar också - åtminstone om man vill köpa något annat än importerade konserveringsmedel med hallonsmak från Polen. Men smaken är förstås det primära. 

Jag har haft span på ett vilt växande vinbärsbuskade en tid och inväntat att bären ska mogna. Nu är de klara. Det riktigt stora problemet är att frysen är för liten! Mycket störande inslag i mina präktiga räder. Svampen har jag inte gett mig på än. 

 
 

Igår kväll satt jag ute på altanen i allt varmt vindstilla och rensade mina fynd. Lyssnade på otäck podd under tiden. Det är något meditativt med det eviga sorterandet, skiljandet och plockandet. Vi mår bra av lugnet.