Några tankar om moral

För några veckor sedan kyrkogårdsvandrade jag i Teda. Det är, tro det eller ej, uppfriskande. Det rensar huvudet att vara på en så fridfull plats. Allt är lugnt. Händer inte mycket. Jag får oftast mina bästa idéer på kyrkogården. Om det är livets cyniska sätt att skynda på kreativiteten eller om det är  friden i sig som ger hjärnan substans att arbeta med vet jag inte. 

Hursomhelst så funderade jag över begreppet moral. Jag tillhör den skaran som inser att även om folk genom tiderna varit fuskare och luringar av födsel och ohejdad vana så inte fan har det blivit bättre av alla så kallade influencers och annat som har en tendens att missbrukas. Att influera kan användas till gott men gör sällan det - och om det används för att göra gott finns en girig plånbok i andra änden. Moral har därför per automatik blivit en bristvara då gruppsolidaritet ökar gällande det ytliga men minskar gällande det känslomässiga. 

Så vad är moral? Vem har moral? Kan moralen svika utan att det gör något, eller är det helt krasst ett måste för att den ska kunna utvecklas? 

Antagna slutsatser; 
* Moral är att göra det man anser vara rätt även i de fall då man själv missgynnas, antingen direkt eller indirekt. 

* Alla kan ha en på ytan god moral om man själv tjänar på det. Att du delar med dig av din mat är ingen konst så länge du själv blir mätt - men riktig moral är att att dela med sig av det du har även om det innebär att du själv då får mindre än vad du egentligen hade velat haft. 

* God moral är att göra det man själv anser gynna den svagaste parten även om gruppen anser annat. Detta är oberoende av om ditt beslut sedan visar sig vara rätt eller fel då det är din medvetna tanke som räknas. Om du till exempel vill ge en döende vandrare vatten och andra säger att du ska strunta i personen eftersom hen ändå kommer att dö och du behöver ditt vatten själv har du ändå visat solidaritet och god moral att vilja hjälpa någon som är svagare än du själv. Även om de andra har rätt i sak visar du fortfarande en god moral. 

* Andras moral kan aldrig påverka din egen på djupet, utan att göra rätt måste komma inifrån dig själv. Att falla för grupptryck (och gruppens moral) är inte att själv ha utvecklad en god moral. God moral kommer från dina egna personliga värderingar. Du ska vilja göra rätt för din egen skull och känsla, inte andras nöjsamhet. Det är därför så många människor med god moral klarar att stå emot grupptryck. 
 
       
De enklaste människorna han ha den mest utvecklade moralen. Kanske till och med som regel eftersom den som vet vad det är att längta uppskattar desto mer. Vi kommer alla att sluta våra liv på samma sätt - vad vi gjort och hur vi levt har inte längre någon betydelse. Men vi alla bör ställa oss frågan hur vi vill bli ihågkomna - som en person med god moral och principer eller som en person som gled undan det mesta?