Tips för att spara pengar på jobbet

"Spara pengar på jobbet?" Funkar det? Ja, om man nu inte menar att lägga fysiska pengar på något smart ställe utan fokuserar på att minska sina vanliga kostnader. Tänkte berätta hur jag gör. Det finns nämligen sätt att få en billigare jobbvardag. För det första;

Ha matlåda
Sätt som vana att alltid ha matlåda med dig, även de dagar du inte riktigt orkar fixa något jättegott på kvällen innan. Jag vet med mig att jag inte kommer lyckas hålla att laga god, näringsriktig och inspirerande mat vareviga kväll så jag har varit förutseende nog att ta med många matlådor till jobbet, där jag förutseende nog kan...

...använda frysen
Jobbfrysen kan användas för att lagra matlådor så du aldrig kan ursäkta dig med att du inte har någon. När jag kommer till jobbet tar jag upp en låda direkt på morgonen och ställer den på köksbänken så får den tina till lunchen. Ibland glömmer jag, och då blir det snabbtining i hett vatten eller så faller jag för frestelsen och går ut och köper någon god mat istället. Inte så billigt förvisso, så oftast kommer jag ihåg att ta upp lådan. 
 
Använd kylskåpet
Jag jobbar nära ett svindyrt litet Ica nära som vet att sätta priser efter sin plats i centrum. De har hög omsättning på varor vilket betyder att det ofta finns svinnmat till lägre pris. Jag fyndar ofta kött, fisk och ost billigt och då kan det ändå vara av lite snobbigare märken som kostat betydligt mer innan. Jag handlar på mig det som är prisvärt och sedan lånar jag jobbets kyl för att förvara det tills jag antingen äter upp det på jobbet eller tar hem det. 

Mellanmål och frukt
Finns det fruktkorg på jobbet, så ta någon frukt eller två om dagen istället för att springa till det där dyra lilla Ica:t och köp något godare men dyrare. (Och onyttigare). Jag klarar mig bra på en banan på förmiddagen och en på eftermiddagen. Finns det inte frukt på jobbet så har jag ju oftast något svinnfyndat i kylen. Dessutom har jag ställt musli i skafferiet så jag kan alltid göra gröt. 
 
Kaffe
Jag dricker inte kaffe. Men om jag gjorde det hade jag gjort som mina kollegor och alltid druckit kaffe från automaten istället för att ta med eget. Vet att riktiga kaffekännare ibland tar med i termos hemifrån för att det är godare. Kan så vara, men det är inte lika billigt. Te däremot dricker jag friskt medan jag är i tjänst. 

Använda diskmaskinen
Ja, nu menar jag ju då förstås inte att du ska släpa med din egen disk till jobbet. Men om du har tex en shaker, en vattenflaska eller en egen mugg på jobbet: sluta handdiska. In med allt i diskmaskinen och låt den göra jobbet så frigör du tid för dig själv och slipper ta hem grejerna och betala ditt eget diskvatten. 

Åk kollektivt
Detta är ju egentligen ingenting som sker jobbet, men du sparar mycket pengar på att låta bilen stå om du inte måste ha den. Bor du dessutom - som jag - i en stad med världens bästa tågförbindelser så finns absolut inga ursäkter. Jag själv är dock ganska dålig på att låta bli bilen, mest för att det är ju så praktiskt när man ska åka någon annanstans än hem efter jobbet... Men pengar är en bra motivation till att förändra detta. 

Frukost direkt på skrivbordet. Hembakad filmjölkslimpa framför jobbdatorn är en mysig mjukstart på dagen.