De olika definitionerna av det hälsosamma

Jag följer en del amerikanska och engelska mammor på instagram, mest för att få lite inspiration till aktiviteter med barn och pedagogiska tankar, men några av dem handlar om mat. En av dem kallar sig The Lunchbox Mama och har en mer hälsosam inriktning på sina barns matlådor. I korthet går hennes konto ut på att hon lägger upp healthy snacks, lunchboxar med varierande och ofta tillpiffat mellis och hon tipsar om hur man får barnen att äta grönt. Och någonstans där i mitten krockar allt åt skogen med svenska mått mätt. 

Låt mig först klargöra att jag inte är en sådan person som anser att övervikt av princip betyder ohälsa och tvärtom, att vara smal är inte ett mått på hur hälsosam man är. Men de engelska och amerikanska lunchboxarna som där klassas som "a better healther choice" skulle i Sverige kallas för rena sockerbomberna. 

I luchboxarna finns tex ofta croissanter, jello, muffins, typ mariekex, färska frukter och bär (ja, det är väl det enda normala...), räkchips, kex med fyllning, vitt bröd med smör och skinka, muslibars, kringlor, äppelpaj, pepperonis, jordnötsringar, sylt, pannkakor, sirap, stekt ägg, choklad, yoghurtar och smoothies, gummibjörnar (rent godis alltså), russin, minihamburgare, fylld pasta, rullrån och olika fruktpuréer. Det existerar absolut ingenting med tuggmotstånd, möjligtvis lite morötter och kex då. Brödet är alltid utan undantag vitt tunt rostbröd. 
 

Detta är en typisk måltid. Dessa boxar hyllas i kommentarsfälten för att de är så hälsosamma och inspirerar barnen att äta "nyttigt". På bilden är det vitt bröd med smör och vitost, gelé, kycklingbollar, hallon och kordgubbar, vaniljkex och gurka. Detta är alltså klassat som lunch för en sexåring och ska ge tillräckligt med näring och energi och "inte innehålla så mycket vitt socker". 

Den svenska synen på vad som är hälsosam mat skiljer sig ju ungefär en tidsålder från den engelsktalande, det är bara ett konstaterande.